Yunanistan’da yaşayanların bildiği özelliklerden biri de kırmızı etle pişmiş yemeklere tarçın atma adetidir. Tas Kebabı, İskender Kebab Sosu, Kıymalı Lazanya, Lahmacun, Kıymalı Bamya, Dana Rosto. Kırmızı etle yapılmış ne söylerseniz tarçın tadı alıyorsunuz. Türkiye’de eskiden böyle bir adet vardı belki? Çünkü eski “Tas Kebabı” tariflerini kontrol ettiğimde baharat olarak tarçın adı geçiyor. Fakat bu adet artık kalkmış durumda. Benim tarçın tadını aldığım yiyecekler Elmalı Poğaça, Kurabiye, Sütlaç, Tavuk Göğsü gibi tatlı yiyeceklerdir. Bu konuda yapacak bir şey yok. Her ülke kendi damak tadına uygun olarak yemek yapıyor.
Tarçının bilimsel adındaki cins adı olan “Cinnamomum”, Yunanca’daki “kinnamomon” sözcüğünden gelir. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. M.Ö. 3000 Çinliler tarafından kullanılıyordu. Avrupa’da 16.’dan 18.yy’a kadar en değerli ve pahalı baharatlarından biri sayılıyordu. Ünlü tüccar Anton Fugger 1530’da İmparator V. Karl’ın borç senetlerini onun gözleri önünde tarçın baharat çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylece kendi zenginliğini kanıtlamıştır.
Yunanlılar ise başka Tarçın türü olan “Kanela”yı kullanıyorlar dillerinde. Bana göre tarçın en çok kurabiyelere yakışıyor. Zencefilli Kurabiye mesela. Yunanların bir kurabiyesi var ismi “Musto Kuluro” Yani üzümlü kurabiye. Hasta olduğum kurabiyelerden biridir. Genelde fırınlar hem kurabiye tarzı unlu mamul ve ekmek yapıyorlar.
Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır.
Yunanistan’a ilk geldiğimde Eşimin kız kardeşine ziyarete gittik. Yemek yapılırken izlemek en sevdiğim şeylerden biridir. Salçalı bir et yemeği yaptığını hatırlıyorum. Eti önce ısıya dayanıklı bir cam kaba koyup üstüne salça sosunu döktü. Sonra iki tarçın kabuğunu ben “Aman Yapma” diyene kadar sosun içine attı. Neden karşı çıktığımı anlamadılar önce sonra anlattım. Çok şaşırdılar. Bize ziyarete gelen bir tanıdığımız bir tencere kıymalı bamya getirmiş bir keresinde. O kadar güzel yapmış ki. Tam istediğim gibi. Fakat içine tarçın atmış. Sütlaç mı yiyorum yoksa rosto anlamadım. Ellerine sağlık Baldız !
ozankemalcullu.com
Bilgiye giden yol