Dağlık Karabağ ile ilgili yapılan yorumları okuyorum. Yazıları da okuyorum. Bazıları Ermeni tarafını, bazıları Azeri tarafını destekliyor. Seçtiği ve ait hissettiği tarafı destekliyor. Bu yazımda ben tüm tarafları insan olarak görüp yazı yazmak istiyorum. Dünyanın bir sürü bölgesinde etnik veya dini farklılıklar göz önüne çıkartılıp bir gruba yaşama hakkı tanımıyor. Sürülüyorlar, Yok ediliyorlar veya kötü muameleye maruz kalıyorlar. Bu muameleyi yapan da yaptıran da ve maruz kalan da insan. Bu raddeye nasıl ve ne için getiriliyor insanlık? Neden?
Sebebi yine biyolojik yapımıza bağlı. Yok olmama ve bir gruba ait olup grup halinde yaşama. Bu içgüdümüzü keşfeden siyasilerin arkasındaki çıkar grupları bizi bir şekilde sınırlara bölüp çeşitli isimler, aidiyetler ve imgeler verip bunu bir hikaye ile bağlayıp taraf yapıyor. Biz de bir tarafa ait olmak için bunu kabul edip ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yaratılan dinler 3-4 bin yıllık. Milli aidiyetler is En fazla 250 yıllık. Bu ideoloji ve dinler için sürülüyoruz ve yok ediliyoruz. Buna karşı çıkamayıp bir tarafa giriyoruz içgüdüsel olarak.
Ben bu durumun çözümünü kendimi tarafların yerine koyarak buluyorum. Bir de tarihi okuyorum. Anlatılan yalanların ve manipülasyonun bir şekilde farkına varıyorum. Bu yapılan zulüm hep bir çıkar gurubunun desteklediği devletlerin desteği veya desteği geri çekmesi ile oluyor. Tüm kuvvetli devletler bunu yapıyor. Önce bir etnik grubu destekleyip ona devlet kurup sonra onu ya destekliyor ya da desteğini çekiyor. Sonra olanlar o devletin halkına oluyor. Yani bizlere. Biz bu zulüm görenlerin içinde oluyoruz bazen. Bazen de dışında. Bu silah bazen silahı çekenlere de patlayabiliyor. Almanlara Birinci Dünya Savaşı sonrası yapılan muamele veya İkinci Dünya savaşı sonrası gördükleri muamele gibi. Bir sürü halkı yok eden Almanlar İkinci Dünya savaşı sonrası Rusların kurduğu toplama kamplarında yok oldular. Ya da Sovyetler Birliğinin çeşitli bölgelerinde köle olarak çalıştırıldılar. Bakü şehrinde Alman esirlerin yaptığı bir sosyal konutta oturmuştum.
Son Söz : İnsan olarak hepimiz birimiz. Farklılıklarımız bizi biz yapan en değerli özelliklerdir.