1980 ve 1990’lı yıllarda televizyonlarda Seinfield isimli bir komedi dizisi vardı. Stand Up Komedyeni Jerry Seinfield ve arkadaşlarının oynadığı o zamanlar çok etkili olmuş bir dizi. Orada bir karakter vardı. “Soup Nazi” yani “Çorba Nazisi”
New York’da çorba dükkanı olan “Ali Yegane” isimli İranlı gerçek bir çorbacıyı anlatıyordu bir bölümünde. Gerçekten “Çorba Mutfağı” isimli dükkanı olan bu girişimci hala çalışmaktadır. Anlatmak istediğim de şu. Ali o kadar tutuluyor ki dükkanın önünde kuyruk oluyor. Seinfield arkadaşları da gidiyor. Adam o kadar aksi ve ters birisi ki. Sürekli gelen müşterilere kötü davranıyor, kovuyor ve onları küçümsüyor. Millet sırf eziklenmek ve azarlanmak için oraya gidiyor. Mesela cebinde tam çorba parası karşılı yok Ali diyor tam para ver. Müşteri tam para yok bütün 10 dolar var. Hemen kovuyor onu mesela. İstanbul Sirkeci’deki Çiğ köfteci Ali aklıma geldi. Müşteriler sırf azarlanmak ve gülmek için oraya gidiyor. İçine girdikleri psikoloji sıra dışı ve ilginç geliyor insanlara. Samimi geliyor. Azarlandıkça tekrar gidiyorlar. Kovuldukça tekrar gidiyorlar. Bu bana Niğdeli Emin ağabeyi hatırlattı. Kasımpaşa’da Güllehane sokak isimli ara sokakta el arabasında iki arkadaş söğüş kelle satıyorlardı. Sene 1986. Çakır gözlü ve simsiyah saçlıydı Emin abi o zamanlar. Çok fazla konuşmaz ve sinirli bir hali vardı. Uzun boylu, utangaç ve içine kapanık birisi. Hala çalışıyor ve yaşı 55-60 olmuş olabilir. Yaklaşık 20 yıldır da safra sokaktaki minik bir dükkanda hizmet vermektedir. Sabahtan kelleri dizer saat öğlen iki gibi biterdi. Tabii almak isteyenler de sırada kavga huzursuzluk çıkartırsa Emin abi onları haşlar. Yok der, kalmadı der, yarın gel der. Müşteri gidince alt dolaptan kelleyi çıkartıp der bize gülümserdi.

Onun tam karşısında da Laz Bakkal İsmail amca vardı. Aynı Bir Demet Tiyatrodaki karakter gibiydi. Sürekli aksi cevaplar verir ve canı istemezse mal satmaz kovardı. Yok derdi. Millet yine gidip ondan alış veriş yapardı. Yanına mahalleden bir genç alıp onu yetiştirdi ve dükkanı ona bıraktı. Son yıllarında dükkanda gelip dururdu sadece. 40 sene Çiftehavuzlar-Kadıköy’den, Kasımpaşa’ya gelip saat sabah 7 de dükkan açmıştı İsmail Amca. Rahmetli babam tüm esnaf tarafından sevildiği için Annem, ben ve kardeşim hep iyi muamele gördük kendisinden. Allah Rahmet eylesin.

Niğdeli Söğüşçü Emin Ağabey

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir