Evrim Teorisine göre maymunlarla yakın akrabayız. Genlerimizde %98,8 gibi benzerlik var. Bazı maymun türlerinde şempanzelerde kin ve öfke çok yüksek. Yiyeceğini çalan bir başka şempanzeyi plan yaparak kafasına taş ile ezip cesedi üzerinde zıplayan türler var. Bize yanı Homo Sapiens türüne çok benziyor. Kin, intikam gibi duygularımızı aldığımız çok belli. Fakat başka bir Şempanze türü var. Bonobo (Pan paniscus), Primates (primatlar) takımının Hominidae (büyük insansı maymunlar) familyasına dahil Pan (şempanze) cinsini oluşturan iki türden biridir ve yakın geçmişe dek daha çok “pigme şempanze” ya da “cüce şempanze” adları ile anılmıştır. Pan cinsinin diğer türü olan Pan troglodytes (adi şempanze), iki türün daha iri yapılı olanıdır ve “şempanze” adı daha çok bu türü ifade etmek için kullanılır. Genel şempanze gruplarında şiddete başvurulan durumlarda bonobolar birbirine dokunarak hatta seks yaparak barışı sağlıyorlar. Bu yüzden genel şempanze toplumunda görülen şiddet eğilimi Bonobolarda görülmüyor. Araştırmacılar bonobolar ile genel şempanze türü arasındaki farkın şempanze ile insan arasındaki fark kadar olduğunu ileri sürüyorlar. Bonobolar genetik açıdan bize en yakın primat türü olarak kabul ediliyor.

Genel şempanze bireylerinden daha kısalar, iskelet ve kas yapıları da farklılık gösteriyor. Özellikle kas ve iskelet sistemi insansı atalarımıza benzer özellikler gösteriyor. Bir şempanze türü olarak kabul edilen Bonobolar hakkında araştırmalar ilerledikçe farklı bir sınıflamaya koyulmaları konusunda daha fazla ikna edici veriler elde ediliyor. Bonobolar insanlar gibi yüz yüze çiftleşebiliyor ve yine insanlar gibi seks yapmanın üreme dışında bir anlamı olduğu bonobo sosyal hayatında da gözleniyor. Seksin her varyasyonu bonobolar tarafından uygulanmakta. Seks veya cinsel içerikli hareketler her türlü anlaşmazlığı çözmekte yahut ödüllendirme amacı ile kullanılıyor. Ana-oğul dışında her birey birbiri ile çeşitli boyutlarda cinsel oyun oynayabiliyor.
Genel şempanze gruplarında şiddete başvurulan durumlarda bonobolar birbirine dokunarak hatta seks yaparak barışı sağlıyorlar. Bu yüzden genel şempanze toplumunda görülen şiddet eğilimi Bonobolarda görülmüyor. Araştırmacılar bonobolar ile genel şempanze türü arasındaki farkın şempanze ile insan arasındaki fark kadar olduğunu ileri sürüyorlar. Bonobolar genetik açıdan bize en yakın primat türü olarak kabul ediliyor. Genel şempanze bireylerinden daha kısalar, iskelet ve kas yapıları da farklılık gösteriyor. Özellikle kas ve iskelet sistemi insansı atalarımıza benzer özellikler gösteriyor. Bir şempanze türü olarak kabul edilen Bonobolar hakkında araştırmalar ilerledikçe farklı bir sınıflamaya koyulmaları konusunda daha fazla ikna edici veriler elde ediliyor. Hayvanbilimci Frans B. M. de Waal, insanoğlunun geçmişini anlamak için şempanzeler, bonobolar ve insanın içinde bulunduğu üçlünün araştırılmasının temel olacağını söylemiştir.
Ben de diyorum ki. Neden biz Bonobo türündeki gibi yaşamayı bırakıp diğer şempanze türü gibi şiddeti seçiyoruz? Bunun önündeki engel nedir? Kime faydası oluyor bizim diğer halklardan ve insanlardan nefret etmemiz. Neden bu korku ve nefret tarafımız besleniyor da sorunları sevişerek halletmiyoruz? Bu neden böyle? Erkek, kadın ayırt etmeden sevişelim demiyorum ama nerede az cinsellik var orada daha çok öfke, kin ve savaş oluyor. Nefret ve korku yayarak belki daha çok para kazanıyoruz ama bir şekilde de neslimizi yok ediyoruz. Özellikle evli çiftler belli bir süre sonra cinsellik gibi bir olgunun var olduğunu bile unutuyorlar. Bunun sebebini de yaşadığımız tüketim toplumuna ve korkuyla, ihtiyaç ve eksik hissettirerek daha fazla satın almaya programlandığımızı düşünüyorum.

Bonobo Şempanzesi ve Biz ( Bunu Mu?)

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir