Bugün konumuz “Yunan Kültürü Hakkında Türk Medyasındaki Nefret Söylemi ” Sosyal Medya ve Sosyal Medya ile kendilerini ayakta tutan Türkçe Medya’da taraflı olarak bir Yunan kültürünü aşağılama ve küçük gösterme çabası var. Bu yayınlar genelde Yunan Halkına oluşturan kişilerin Türk kültürünü çaldığını veya taklit ettiğini gösteren yayınlar. Yiyecek, giyecek ve bir sürü şeyin Yunanlar tarafından sahip çıkıldığını ve Yunan yapıldığını iddia ediyorlar. Bu iddiaların hiçbirinin mantıklı bir temeli bulunmamakta. Çünkü aynı coğrafyada yakın mesafelerde yaşayan toplumlar birbirlerinden doğal olarak etkilenirler. Benzer kültürlere sahip olurlar. Hatta uzak coğrafyalarda dahi benzer kültürel renkleri veya hareketleri görebiliriz. Seyahat ederek insanlar kültürlerinde olan özellikleri başka bir yere taşıyabilir.
Ulus devletler oluşturarak yaratılan sınırlarla insanların da zihinlerini sınırlar konarak bu ulus devletlerin kültürlerin sadece kendilerinden kaynaklandığı bizlere öğretiliyor. Bu his ve zihin kalıbıyla milliyetçi kafalar yaratılarak kendi kültürü sandığı olduğunun sadece kendisinden kaynaklı olduğunu sanıyorlar. Yeterince bilgi sahibi olmayan insanlar da bunu gerçek sanıyorlar.
Türk medyasında iddia edilen Yunanların Türk yiyeceklerinin sonuna -i ekleyerek “Yunan” yapma safsatası da yanlış, eksik ve kötü niyetli bir söyleme dayanmaktadır. Şimdi bir kaç bilgi vererek doğruları anlatalım.
Yunanca ‘da genelde yabancı dillerden gelen kelimeler dişi kelime olarak alınır. Dişi kelimelerin sonu -os, -a, -i, -ou, –ώ omega ile biter. Türkçeden aldıkları kelimerin sonuna -i koymalarının sebebi budur. Bazı kelimeler ise Yunancadır. Marouli, Fasoulia, Lavraki, Caciki vs. Yani Yunancaya Türkçe’den geçmiş birçok kelime aslında bizim Türkçe veya Türk sandığımız Yunanca yiyecekler ya da balık, sebze, yiyecek veya şehir isimleridir. Bazı kelimeler Yunanca’ya Farsça veya Arapça’dan gelmiş. Yunancadan Türkçe ‘ye geçmiştir. “Harpuz” Farsçadan Yunancaya geçmiş. Karpuzi olmuş sonra Türkçeye “Karpuz” olrak geçmiştir. Binlerce böyle kelime bulunmaktadır. Yapılan nefret söylemine bir şekilde son vermeliyiz.

Türkçe Yiyeceklerin Sonuna Neden Yunanlar “-İ” Koyarlar?

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir