Araştırma yapmanın en güzel yanı yeni bilgilere ulaşmak ve onları başka insanlarla paylaşmak. Çünkü yeni bilgiler ve ve yerler hakkında merak etmek bizi geliştiriyor. Bu hayatın en güzel yanlarından birisi. Bu bilgileri paylaşmak da bizi yeni ve esen kılıyor. Çünkü hayata verdiğimiz anlam bu şekilde yenilenip besleniyor. Başka bir makalede “Low Cost” Yani “indirimli havayolları” konusunu ele alacağım. Avrupa Birliği ülkelerindeki bu “İndirimli Havayolu” mantığı ve işletmesi ile bizim Türkiye’de bildiğimiz ” Pegasus” ve “AnadoluJet” arasında felsefe ve işleyiş olarak çok fark var. Bu yazı ile alakası şu; “Ryanair” ile Korfu adasına hesaplı bir şekilde gittim. Ryanair ve Wizzair sayesinde bilmediğim ve görmediğim bir çok yere ulaştım. Bu havayollarını da kullanmayı bilmek lazım. Gelelim Korfu adasına ve onunla ilgili bilgilere. Ada, Arnavutluk’un tam karşısına denk gelecek bir yerde. Yüz bin kişinin yaşadığı bir ada. Yemyeşil. Her tarafı ormanlar ve yeşillikler kaplı içinde nehirler akan dağları olan 600 km2 yakın bir yüz ölçümü var.
Küçük ama güzel bir havaalanı var. Ada turistlerin cazibe merkezi. Her yer İngiliz, Alman ve İtalyan turist dolu. Atina’dan daha çok İngilizce yaygın diyebilirim. Yunanca konuşunca tabii ki Yunanca konuşuyorlar . İngiltere’den gelmiş gurbetçi Yunan da çok. Adada 1000 yıldan fazla kalan Venedik-İtalyan kültürü çok fazla etki etmiş. Antik çağlarda Elen olan ada sonraları Roma İmparatorluğu döneminde Latinleşmeye başlamış. 1000 yıl da öyle kalmış. Ada halkının yunancası içinde İtalyanca bir kelime yakalamak çok hoştu. “βοηθήστε με για φαγητό” “voithíste me gia fagitó” diyeceğine “βοηθήστε με για το mangiare” dedi dilenci.” Bana yemek için yardım et” “Yemek” kelimesinin İtalyancasını söyledi.

Mesela Rum Ortodoks kiliselerinin mimari yapısı burada yok. Bildiğin Latin mimarisi kiliseler ama Yunan Ortodok kilisesine bağlı ya da bildiğin Katolik kilisesi. Kilise mimarisi görünce birden kendimi İspanyol koloni ülkesinde sandım. Adanın Merkezi “Korfu” dünya mirası listesinde. Belediye otobüsleri adanın her yerine gidiyor. Kontokali diye 4-5 km merkezden uzak bir yeri tercih ettim konaklama için. Bildiğin bizim Güney Ege sahil kasabaları gibi İngiliz işgalinde. Bir de adaya yerleşmişler. Orada yaşıyorlar. Gelelin başlığa. Venedik Cumhuriyeti 1700lerin sonunda gücünü yitirmeye başlayınca Fransız Devrimi ile Ada Fransızların eline geçiyor. Korsikalı olarak Napolyon bu bölgeye de göz koyuyor. Mısır’ı Osmanlıdan bir süreliğine alması gibi. Fakat Rusya ve Osmanlı araya giriyor ve Adayı ele geçiriyorlar.
Yedi Ada Cumhuriyeti isimli devlet kısa ömürlü oluyor. (Osmanlı Türkçesi: جزايير سبعه موجتمعه جومهورى Cezayir-i Seb’a-i Muctemi’a Cumhuri, Yunanca: Ἑπτάνησος Πολιτεία Eptánisos Politía) 1800 yılında Osmanlı Devleti ve Rus İmparatorluğu tarafından Fransa’dan alınan İyon Adaları üzerinde 21 Mart 1800’de kurulan devlet sadece 15 yıl yaşıyor. Sıkı durun ardından adaya tabii ki İngilizler geliyor ve “The United States of the Ionian Islands” yani Iyonya Adaları Birleşik Devletleri isimli bir ülke kuruluyor. Tabii Büyük Britanya’ya bağlı bir devlet. Yüksek Komiserler yönetiyor adayı. Sonra 1860’lar gibi adaları Yunanistan’a bırakıyorlar. Diyebilirsiniz Bu adalara ve buraya neden “Iyonya” diyorlar? Iyonya izmirin bulunduğu bölge değil mi? Ιόνιο Πέλαγος, Iónio Pélagos Yani İyonya denizi bu Adaların bulunduğu denize diyor Yunanlar. Ionian adı, Yunanca Ionion (Ἰόνιον) kelimesinden gelir. Etimolojisi bilinmemektedir. Antik Yunan yazarları, özellikle Aeschylus, onu Io mitine bağladılar. Eski Yunanca’da Ionios (Ἰόνιος) sıfatı, Io denizin üzerinden yüzdüğü için deniz için bir lakap olarak kullanılıyordu. Oxford Klasik Sözlüğü’ne göre, isim Batı’ya yelken açan İyonyalılardan gelebilir. Diğer efsanevi figürler hakkında anlatılar da vardı; diğerine göre Ionius, Dyrrhachus’un oğluydu. Dyrrhachus kendi kardeşleri tarafından saldırıya uğradığında, bölgeden geçmekte olan Herakles yardımına koştu ancak kavgada kahraman, müttefikinin oğlunu yanlışlıkla öldürdü. Vücut suya atıldı ve bundan sonra İyon Denizi olarak adlandırıldı. Şimdilik bu kadar, Sevgiler

United States of Yunan Adaları

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir