Yine eski zamanlara gideceğimiz bir yazı olacak. 1967 yılında İskan bakanlığı ihtiyaç sahiplerine konut yapmış. Çok cüzi fiyatlarla dağıtılmış bu konutlar. Rusya’daki toplu konutların bire bir kopyalarını kullanılmış. 3 tip bina yapılmış. Bizim yaşadığımız 60 daireli ve 45m2 konutlardan oluşuyor. Ortası hapishane gibi boş. 4 tane kapıdan giriliyor. Sur dışında o zaman Ceviz ağaçları ile boş bağları bu konutları yapmak için kullanmışlar. Onlarca konutun bahçeleri ağaçlarla doluydu. Ayıca bina yapılmamış yerlerde ceviz ağaçları vardı. Zamanı geldiğinde o ağaçların altına pikniğe giderdik. Bu araziler birer birer sitelere dönüştü. Ya sanayi sitesi yapıldı ya da konut. Hepsi kesildi. Londra asfaltı yapıldıktan sonra her yer bina dolunca doğaya da yer kalmadı.

Cevizleri dış kabuğu ile toplayı değişik bir kuvvet şurubu yapardı annem. Ayrıca o zamanlar Yeni Bosna taraflarında süt hayvancılığı yapılırdı. O yüzden Süt Endüstrisi Kurumu bir süt fabrikası kurmuştu. Günlük olarak süt ve yoğurt yapanlar getirip bizim blokta ve tüm bloklarda ürünlerini satardı. 1960lı yıllarında sonunda Davut paşa bölgesi sanayi tesisleri ile dolmaya başlamıştı. Besler Bisküvi, Ülker Bisküvi, Atlı Zincir Fabrikası, Birleşik Alman İlaç Fabrikaları, Şişecam, Ankara Makarnası, Vakko Fabrikası çocuk zihnimde hatırladığım fabrikalardan bir kaçı.
Ayrıca Davut paşa kışlasında bir askeri fırın vardı. Tüm diğer askerilerin tayınları bu fırından giderdi. Tayın dolu kamyonlar blokların arasından geçerken askerler kamyon peşinden koşan çocuklara tayın atarlardı.
Blokların arasında bir ilkokul (Lütfi Kırdar) Bir ortaokul (Osman Ülkümen) bir de Tozkoparan Endüstri Meslek lisesi yapılmıştı.
Bölgeden geçen çırpıcı çayırı Teknik Boya fabrikasının bıraktığı boyalar yüzünden her gün değişik renkte akardı. Ayrıca kocaman bir soğuk hava deposu bulunuyordu. Şerbetçi Soğutma tesisleri. 1980lerde derenin üstü açıktı. Merter Shell önünden Veli efendiye doğru akar giderdi. Tınaz Tepe mevkiindeki İETT durağından geçen otobüslerle Florya–Şenlikköy’de oturan teyzemin yanına giderdik. Etraftaki ağaçlar ve bağların bir kısmı hala duruyordu. Mesela Osmaniyede bulunan AVMlerin hiç biri yoktu. Fil damının etrafı mesire yerleriyle doluydu.

Cevizlibağ’ın Cevizleri

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir